Kerek tíz éves a használt egységes arculat

2022.07.27

KISKUNFÉLEGYHÁZA, 2022. JÚLIUS 27. Ezen a napon a XXX. nyári olimpiai játékok megnyitójának érdekén egységes arculatra váltott a közmédia összes televízió- és rádióadója, valamint az Alaphoz tartozó szervezet is.

Pontban a "MrSilesian" úgy emlékezte, hogy 5:50-kor felkelt, hogy megnézi az M1-en az adáskezdést. A "Hajnali gondolatok" alatt már az új csatornaazonosító volt a képernyőn, majd a reklámblokk előtt látta az első landart-os képet, illetve az arcokat. Elsőre is nagyon korábban tetszett neki az egész megjelenés. Azért mert letisztult, modern és elsősorban egységes.

Akkor még csak négy csatornát működtetett az MTVA: M1, M2, Duna és Duna World. A közrádiók közül is csak a Kossuth, Petőfi és Bartók szóltak. A négy év alatt olyan átalakulások mentek végbe a közmédiánál, amit szerintem 2012-ben még senki sem gondolt volna, hogy meg fognak történni a következő években. Az M1-ből hírcsatorna lett, az M2 a gyerekek és a fiatalok adójává vált, létrejött az M3 retrocsatorna, az M4 Sport, és hamarosan indul az oktatási-ismeretterjesztő-kulturális tematikájú M5 is. A Duna lett az általános új főadó, míg egyedül a Duna World maradt meg annak, ami kerek tíz éve is volt: a szórványmagyarság adója. A rádiók soraiban elindult a muzsikát és a nótát előtérbe helyező Dankó Rádió, illetve az idei évben egy jelentős átalakításon ment keresztül a Petőfi Rádió.

Az arculat amilyen egységesen és rendezetten indult, ma éppen annyira lett valamelyest szétszórt is. Az M4 Sport az elindulása óta eltérő arculati elemeket használ a többi adóhoz képest az ajánlók és reklámok között, míg az M1-en nem látható egyáltalán a rózsaszín logó, viszont a csatorna arculatába illő lila logó pedig egyáltalán nem létezik. Ezentúl az M5 logója a vízszintes sávokkal teljesen ellent mond az arculati kézikönyvben írtaknak, miszerint az M-csatornáknak függőlegesek a vonalai - az M4 Sport logója tekinthető még határesetnek. Ilyen apróságokon ugyan felesleges fennakadni, de mindenképpen fontosnak tartottam, hogy kitérjek erre is.

Hogyan tovább? Mi lesz négy év múlva? Lehet tippelni, de mint látható, senki sem gondolta volna négy évvel ezelőtt, hogy ma mi lesz, így a következő esztendők sem könnyebben kiszámíthatóak. Tovább bővülnének az M-tematikus csatornák? Lesznek regionális adók, esetleg új Duna-csatornák? A lényeg, hogy az igények szerint a nézőkkel együtt hozzanak létre olyan új csatornákat, amelyeket a közönség kíván. Ahogy az MTVA (korábbi ?) szlogenje is tartotta: Közszolgálat. Közösen.

Folytatjuk 2018. augusztus 19.-énél, ahogy képhiba történt az MTVA összes televízióadójánál, de összeszedtem a "TVArculatBomba", illetve "isnhun" videóiból a képhibás videókat a közmédia többi tévécsatornájáról.

M1:

M2:

M3:

M4 Sport:

M5:

Duna (MTVA csatornák körkapcsolása):

Duna World:

Balszerencse 2019-ben, mert komoly fájdalmat okozott a csatorna leállítása / vagy megszűnése az M3-nak. Íme a "retekklub1" videója a csatorna megszűnéséről.

2020. március 15.-én először a csatorna 5 éves fennállásában megújult a(z) (hírcsatornás) M1, ahol a híreket és magazinokat sugároz az egész nap 24 órájában, de vele együtt 2021-ig nem váltott arculatban az M2 Petőfi TV betöltötte az 5. életévét is.

2020. szeptember 12.-én az M4 Sport csatorna 5 éves fennállásában is indult a Duna World mindig hétvégente 14:00-tól 22:00-ig jelentkező M4 Sport+ sportműsorblokk csatorna, ahol kiegészítve bővítették a sportmeccsek élő-közvetítésének és sportmagazinok műsorstruktúráját.

2020. október 1.-jén 8 évvel előbb (a Sport TV arculatváltásával egyidőben) új külsőt kapott az M2 gyerekműsorblokk csatorna, ahol a vidám figurák lepték el a közmédia legkisebbeket megszólító csatornáját. Felhúzható méhecske, táncra perdülő robot, bátran magasba törő játékrepülő- ők mind a reklám-és erőszakmentes M2 Gyerekcsatorna új barátai. A friss arculat is a csatorna ars poeticájának szellemében készült, vagyis a biztonságos tartalmi környezet mellé békés és igényes audio-vizuális ingerek társulnak igazodva a gyerekek fantáziájához.

2021. június 11.-én este 8-kor (mármint a 2020-as Foci EB selejtező mérkőzés megnyitójának apropójakor) bevezették az új stúdiódíszletet és arculatot az M4 Sport számára, illetve aznap (június 12.-én) az M4 Sport+ csatorna is kapott újat.

2021. július 8. - Amikor senkinek sem kell bemutatni a korhatár-besorolásokat, hisz minden tévé- és rádiócsatorna (pl. MTVA, RTL Magyarország, TV2 Csoport, ATV Csoport, Tematic Media Group, KESMA, DIGI Sportok, Media Vivantis, CEE Thematics B. V., Hatoscsatorna, FixHD, más helyi televízió- és rádióadók) megkapták a korosztályi felhívásokat a reklámblokk előtti pozíciójára.

2021. november 3. - Amikor az M2 Petőfi TV és a Petőfi Rádió megkapták az új arculatukat, ahol modernebb szignálokat, azonosítókat és felhívásokat is finomították.

2022. január 3. - Amikor az M5 újabb arculatot kapott, ami szerint onnantól szélesebb, élethűbb és modernebb kultúrákat, verseket, dokumentumfilmeket és előadásokat sugároz.

2022. január 22.-én az utolsó sorban a Magyar Kultúra napját megtartva, illetve a többi csatornával az egységes arculatból kivonulva teljesen megújultak a Duna és a Duna World csatornák is.


© 2022 V4 Influencing System B.V. Minden jog fenntartva!
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el